Historia

Föreningen har tagit sitt namn efter Södra Folkparken som skapades år 1915. Där uppfördes byggnad för sommarteater, serverings-paviljong, dansbanor mm. Södra Folkparken blev känd för sina teaterföreställningar. Parken var också ett kärt utflyktsmål på söndagar med familjen.

1927 drabbades Södra Folkparken av en förödande brand och året därpå gick företaget i konkurs. Nöjesfamiljen Lindgren drev parken som nöjesfält innan den lades ner i mitten av 1940-talet, (1947). Det som finns kvar av Södra Folkparken är Folkparksvägen, Karusellvägen, Dansbanevägen, Cirkusvägen, Karusellplan, Tivolivägen, vilka minner om tiden då man förlustade sig i sin egen folkpark.

Namnval ur Historiska aspekter.
 
Södra Folkparken bildades 1915 och hade verksamhet fram till 1947 i Västberga området där vägarna är uppkallade såsom Tivolivägen, Dansbanevägen, Cirkusvägen, Karusellvägen, Karusellplan och Folkparksvägen etc. Namnet Folkparksvägen som löper genom Solberga härstammar från Södra Folkparken.

Målet för föreningen är att skapa en mötesplats för alla åldrar ett ”Allaktivitetshus/Kulturhus” som Stockholmshem lovade de inflyttande Solbergaborna redan 1947” Vi uppvaktar kontinuerligt Stockholmshems styrelse (som äger Panncentralen), Kulturförvaltningen, Stadsbyggnadskontoret samt Hägersten/Älvsjö SDN. Vi vill påverka dom att se den möjlighet som nu finns (med ett brett stöd från föreningslivet i Solberga) för solbergaborna. I Solberga saknar vi kulturskola för barn och aktiviteter för ungdomar (förutom bollklubbens aktiviteter). Vi vuxna saknar lokaler för möten, aktiviteter etc. Vi tänker oss att Panncentralen, ombyggd, kan uppfylla de behov vi har av fysiska, kulturella och sociala aktiviteter.

Rulla till toppen